Herfsttuin ideeën met Nerine

Het najaar heeft zoveel meer te bieden dan 50 tinten bruin. De bruin-rode gloed van de herfst vormt samen met romantisch strijklicht van het najaarszonnetje een unieke achtergrond voor warme kleurcombinaties. Combineer Nerines en Amarines eindeloos met onderstaande prominente najaarsbloeiers en laat zo je zomer langer duren. We selecteerden die soorten Nerine waarmee jij gegarandeerd succes hebt in je tuin, patio, op je terras of balkon. In samenspel met de andere herfstbloeiers in jouw herfsttuin.


Nazomeren, in een herfsttuin vol kleurrijke herfstbloeiers

Alsjeblieft, een top 10 van herfstbloeiers. Waaronder - hoe kan het ook anders - de Nerine. Niet alleen omdat we trots zijn om onze najaarsbloeier. Dit relatief onbekende bolgewas is inmiddels favoriet bij veel tuinliefhebbers. Zij hebben Nerine en Amarine ontdekt als meerjarige tuinplant. Samen met hen stelde we een aantal combinaties samen voor jouw herfsttuin. Natuurlijk zijn er veel meer mooie herfstbloeiers. Van vaste planten en bolgewassen tot zaaigoed en heesters. Zonder deze te kort te willen doen, is onze selectie gebaseerd op de meest toegepaste herfstbloeiende vaste planten in onze tuinen. Natuurlijk zien we deze top 10 graag groeien. Want er zijn nog veel onontdekte herfstbloeiers die een mooie plek in onze herfsttuin verdienen.

Top 10 herfstbloeiers voor je najaarstuin

Nerine en Amarine - Kliplelie

Met talloze bloemen-tooitjes , gekleurd in zachte pastels, wit en roze, geven ze een glimlach aan je herfsttuin. De bloemvorm is uitgesproken en ingetogen tegelijk. Vol karakter maar niet overschreeuwend zijn ze veelzijdig in toepassing samen met de vele herfstbloeiers in je najaarstuin.

Geranium Rozanne - Ooievaarsbek

Deze populaire Geranium, met zijn fel paarse bloemen, is in veel herfsttuinen te vinden. Logisch ook, want hij bloeit tot diep in het najaar. Deze bodembedekker vult - naar mate het seizoen verstrijkt - bijna de hele border en vormt een mooie ondergrond voor Nerine soorten met zachte pasteltinten of wit, zoals de zalm roze Nerine bowdenii Vesta en de witte Nerine bowdenii Alba.

Verbena bonariensis –- IJzerhard

Een dankbare gast in natuurlijke, wilde borders is de IJzerhard of Verbena bonariensis. De plant zaait zich gemakkelijk uit, waardoor hij op verrassende plekken in de tuin de kop op steekt. Samen met de Amarine belladiva soorten Anastasia, Emanuelle en/of Aphrodite en eventueel siergrassen, vormt zich een contrastrijke wilde border in de najaarstuin.

Pennisetum alopecuroides - Lampenpoetsersgras

Een pluim voor de herfsttuin. Die krijg je van de siergras, Pennisetum alopecuroides. De wuivende aren van de Lampenpoetsergras ontsluieren speels de bloemen van de Nerines die overal tussen de siergrassen verrassend de kop op steken in de herfsttuin.

Echinacea Purpurea - Zonnehoed

De uitgesproken karakteristieke bloeiwijze van de Zonnehoed vormt een mooie tegenhanger voor de extravagante bloemen van zalm roze Nerine bowdenii Vesta en/of de roze bloemen van de Nerine bowdenii Favourite.

Anemone hupehensis - Herfstanemoon

Net als andere Herfstanemonen vormt de rijke bloei van de Anemone hupehensis een kleurdecor voor verschillende Nerine en Amarine belladiva soorten.

Sedum ‘Herbstfreude’ - Hemelsleutel

Deze Sedum draagt haar zachtroze bloemschermen tot diep in het najaar. Deze brede schermen van de Sedum dragen de bloemen van de Nerine bowdenii Amandi die met het verstrijken van het seizoen de bloemen laten uitsteken boven de Sedum.

Liriope muscari - Leliegras

Deze groenblijvende vaste plant draagt blauwe bloemaren tussen haar grasachtige blad. Een sterke plant die de breed uitgeplant de randen van de border blauw kleuren in het najaar. Daartussen verschijnen de Nerine of Amarine belladiva soorten die qua vorm, hoogte en kleur samen met de Liriope een intens kleurspektakel vormen.

Persicaria amplexicaulis – Duizendknoop

De Duizendknoop laat talloze paars-rode bloemaren zien in je najaarstuin. In combinatie met zalmroze Nerines zoals Nerine bowdenii Vesta en Amarine belladiva Emanuelle ademt ze een warme herfstsfeer in zachte pasteltinten tegen een decor van bruin-rood kleurende heesters en bomen.

Tricyrtis hirta – Paddelelie / Armeluisorchidee

Deze najaarsbloeier draagt fragiele, paars bespikkelde bloemen. De fraaigevormde en ingetogen witte bloemen van de Nerine bowdenii Alba laat zich goed door de Tricyrtis begeleiden. Het samenspel levert een zacht en fris kleurenpalet.