Wetenwaardigheden over de Nerine

Bloeiperiode Nerine. - Wanneer bloeit Nerine

Nerine, dé herfstbloeier

Na de aanplant op een zonnige plek in vochtige grond, maakt ze lange bladen. De herfst is haar bloeiperiode. Dan laat ze voorzichtig enkele bloemen zien. En elke nieuwe herfst geeft deze herfstbloeier meer bloemen. 


Kliplelie of Guernsey lily

Nerine is vernoemd naar de Nereïden, zo vertelt ons de Nerine mythe. Dit zelfde verhaal laat ons de tweede ontdekkingsplaats zien waar de Nerine is gevonden nadat zij is aangespoeld. De klippen van Guernsey zijn de tweede naamgever van de populaire namen: Kliplelie en Guernsey lily. Een derde naamgevers zijn de Zuid Afrikaanse namen, nuh-rye-nee, nuh-ree-nee of nuh-ree-nah.


Nerine lid van de Narcisfamilie, Amaryllidaceae

Lid van de Narcisfamilie

Nerine en Amarine zijn zusjes. Samen zijn ze lid van de omvangrijke Narcisfamilie (Latijnse naam: Amaryllidaceae) met broers en zussen zoals de Narcis, het sneeuwklokje, de Amaryllis, de Clivia, aar ook de bekende ui en knoflook (Allium). zijn familieleden. Het geslacht Nerine is groot en telt ca. 30 soorten.


Toepassing van Nerine als tuin- en terrasplant of plukbloem

Nerine in het plukboeket uit de pluktuin

Nerine in de pluktuin

Nerine is een geliefde plukbloem in het plukboeket, dankzij hun lange vaasleven en hun fraaie bloemvorm. Daardoor is zij een graag geziene gast in het plukboeket en dus onmisbaar in je pluktuin.


Nerine en Amarinve belladiva als verwilderde beplanting in een park of landschapstuin

Thuis in tuin en landschap

Nerines en Amarines geven karakter aan elk groene panorama. De tuinplanten verwilderen makkelijk, waardoor de onderdeel worden van natuurlijke tuinen, landschapstuinen en parken. 


Nerine als potplant, voor patio, terras of balkom

Nerine als potplant in patio, op terras en balkon

De bloembollen van de Nerine en Amarine belladiva zijn eenvoudig uit te planten in elke pot of plantenbak. Geef ze goed water en fleur er in de patio, het terras of balkon mee op. Ze laten zich uitstekend toepassen als patioplant, terrasplan of kuipplant.


De groei van de Nerine, van bollen tot tuinplanten

Nerine bloembollen planten en verzorgen

Volg de duidelijke tips en instructies op plantinstructie voor het planten, verzorgen en winterklaar maken van je Nerine en Amarine belladiva planten. Mocht je er niet uitkomen, vraag dan hulp aan onze aanplantservice, wij plantende Nerine bollen graag voor je.


De bloeiperiode van Nerine is in het najaar.

Nerine is een laatbloeier

Nerines en Amarine belladiva's hebben tijd nodig om zich de settelen. In het eerste jaar laten zij daarom nog niet veel bloemen zien. Maar houd vertrouwen, de plant moet eerst de groei te pakken hebben, voordat hij bloemen kan geven. Net als veel andere tuinplanten. Eenmaal goed geworteld, bloeien jouw Nerines elk jaar rijker.


Nerine bloembollen overwinteren

Nerine bloembollen overwinteren

Geef Nerine planten een winterjas. Zodra de plant is afgestorven dek je hem af, met gevallen bladeren of turfstrooisel. Je kunt de bloembollen ook uitgraven en in je tuinschuur bewaren. Of op een andere plek waar het koel maar wel vorstvrij is.


De Nerine bloem in het hart van de bloembol

Uit het hart

In het hart elke bloembol zit de bloemknop veilig opgeborgen. Wachtend op het moment in de komende herfst waarop ze tot bloei zal komen. Wij controleren bloembollen regelmatig of ze een gezonde knop in het hart hebben. 

Vermeerderen van Nerine en Amarine

Aan de onderkant van de Nerine en Amarine bloembollen groeien kleine, jonge bolletjes. Dit noemen we klisters. Zodra deze zo groot zijn als je duim, maak je ze voorzichtig los. Deze jonge bloembollen plant je in op hun beurt weer in de tuin of op de pot. Ze groeien vanzelf uit tot volwassen tuinplanten. Het duurt een paar jaar voordat ze bloeien. Naast klisters vormt de Nerine ook zaden. Zaai deze zaden in een zaaibak in januari. Zodra deze Nerine zaden uit gegroeit zijn tot jonge bolletjes, kun je ze uitplanten. 


Gezonde bloembollen kopen

Vraag altijd naar verse Nerine of Amarine bloembollen. Dit zijn bloembollen die in het najaar vóór je aankoop gerooid en bewaard zijn. Verse Nerine en Amarine bollen voelen stevig aan en niet slap. Bloembollen die buiten gegroeid zijn hebben de meeste groeikracht en de beste bloemaanleg. Bij onze kwekerij kun je 100% rekenen op verse bloembollen van de beste kwaliteit.